YOGI.SRI.SRI'S.....MUDRA SASHTRA & THERAPY...

YOGI.SRI.SRI'S.....MUDRA SASHTRA & THERAPY...
"ALL DISEASES ARE CURABLE...BASICALLY THE BODY LACKS IMMUNITY...IMMUNITY CAN BE ACHIEVED THROUGH PERFORMING MUDRA'S".."FAITH IS IMPORTANT".."MUDRA'S HAVE NATURAL HEALING PROCESS"..BELIEVE IT .."FAITH IS IMPORTANT"...

YOGI.SRI.SRI'S.....MUDRA SASHTRA & THERAPY...

YOGI.SRI.SRI'S.....MUDRA SASHTRA & THERAPY...
"MUDRA'S ARE MIRACULOUS IN CURING COMPLICATED DISEASES","FAITH IS IMPORTANT"...

Search This Blog

Loading...

DIFFERENT TYPES OF MUDRA'S AND REMEDIES FOR DISEASES.....

1. GYAN MUDRA:


Touch the tips of thumb and index finger with each other and apply gentle pressure, keep the remaining fingers straight.

Benefits:
a). Develops good concentration and meditation.
b). Improves positive thoughts & attitudes, removes negative thoughts completely within 21 days of practice.
c). Enhances greater memory power, improves knowledge & IQ.
d). Cures Head ache instantly if performed with a piece of mild & melodious music.
e). Cures insomnia, diabetes, stress & strain, and balances the B.P.
f). Reduces anger, jealousy, and brings happiness & satisfaction.
g). It is a symbol representing the union of “SHIV-SHAKTI”.

For better results perform minimum 12 minutes two times in a day. Ie.. morning & evening. Maximum 48 minutes in a day.



2. PRITHVI MUDRA:

Touch the tips of ring finger and the thumb with each other and apply gentle pressure, keep the remaining fingers straight.

Benefits:

a). Reduces body pain, makes the body strong & healthy.
b).Increases the vitamin intake in the body thereby develops a luster & glow in the face.
c). Improves digestion power, reduces weakness of the body, balances leanness, obesity, & other disorders.
d). Increases the spiritual insight of the mind and produces detachment slowly from the worldly duties.
e). Develops the good qualities like love, tolerance, patience, compassion, & kindness in a person.
g). Removes cold and catarrh.

Prithvi mudra can be practiced for 24 minutes at a time or as per requirement maximum upto 48 minutes.



3. SURYA MUDRA:

Keep the ring finger’s tip at the root of the thumb and lock the ring finger with the thumb and apply gentle pressure for good result.

Benefits:

a). Balances the body, balances obesity, reduces body weight.
b) Increases heat in the body for good digestion.
c). As surya represents sun’ symbolically, naturally it draws energy from sun and makes a person energetic.
d). Very useful in Diabetes, reduces cholesterol, useful in liver problems.
e) Reduces severe headache and removes tension.
f). Very useful in the removal of Goitre.

Faith is the source of energy, which when applied along with such
Mudra practices can bring miraculous cure in any diseases.



4. SHOONYA MUDRA:

Put the middle finger tip at the root of thumb exerting a mild pressure, keeping the rest of the fingers straight.

Benefits:
a). Cures the hearing problem, half deafness, ear infections etc…
b). Ear infections like secretion of puss due to fungus can be cured.
c). It is useful in throat infections, and cures thyroid problems too.
d). It removes unwanted sounds from the ear. (disturbing sound).

Avoid this mudra while walking & eating.


5. VAYU MUDRA:

Bend the fore finger( index finger) and put it at the base of thumb. Lock the index finger with thumb and gently apply pressure. Maximum duration of practice 48 minutes, do it as per the need.

Benefits:
a). Sciatica, lumbago, gastric pain, paralysis, stomach pain etc…
b). Entire body pain, knee & joint pains, pain in the spine, etc..
c). Neck pain can be reduced, cholera, parkinson’s disease…
d). Reduces gastritis, gas problem, flatulence, indigestion etc…
e). It cures the impurities of the blood & controls the heart diseases.

Practice for longer time according to the severity of the diseases.



6. APAN VAYU (OR) HRIDAYA MUDRA:

Apana & Vayu mudra’a are performed together. The little finger remains straight.

Benefits:

a). Cures heart diseases, and further protects the heart for ever, if performed regularly.
b). One can perform this mudra even at the time of heart attack, and can save one’s life from surgery & medication.
c). Cures angina, hiccup, and eye lid problems…
d). Releases gas accumulated in the stomach, relieves pressure & migraine.
e). Balances nervous system, blood circulatory system, excretory system, and neutralizes the negative pressure and brings a relief in the system. ie.. neutralizes vata, pitta, & kapha….
f). Removes rheumatic pain & joint pains instantly.

Cure for Heart blockages & heart related problems are very fast and recovers heart patients miraculously even without surgeries or major operations.

Perform this mudra twice in a day at least 16 minutes per time.



7. PRANA VAYU MUDRA:

Join the tips of little finger & ring finger with the thumb and apply gentle pressure. Minimum 12 minutes to maximum upto 48 minutes, this mudra can be performed.

Benefits:

a). Develops mind concentration power & improves eye sight.
b). Improves immunity of the body and enrich vitamins deficiency.
c). For curing insomnia it can be performed along with gyan mudra in the right hand first & exchange the mudra’s by hands from right to left to achieve full result.
d). It can control hunger & thirst in a diabetic patient, and helps them to stay longer in the process of fasting.
e). Helps fast recovery from any long illness, during post pregnancy, recovers post paralysis patients fast to attain normalcy.
f). Purifies blood & blood circulatory system, strengthens the bronchial tube etc…

Commoners can perform maximum upto 48 minutes..but an yogi can perform longer hours upto 12 hours in a day to attain Samadhi.



8. APAN MUDRA:

Touch the tips of the middle & ring finger with the thumb each other and apply gentle pressure. Keep the little finger & index finger upraight straight.

Benefits:

a). Strengthens the abdominal region strongly.
b). Controls gastritis and Diabetes.
c). Removes kidney stones, strengthens the kidneys, removes
    blockages in the urinary tract.
d). Tooth ache & dental pain are removed.
e). Cures insomnia & controls high blood pressure.
f). In the course of pregnancy, if the women practices this up to
    Delivery time, the delivery will become easy & normal.
g). Excessive heat in the body can be removed as a result of
     Sweat. (sweating)



For certain cases it may be done up to 40 minutes both morning & evening. Excess sweating as well as excess urination may happen.



9. UDANA VAYU MUDRA:

Touch the tips of ring, middle, & index fingers along with thumb and apply gentle pressure.

Benefits:

a). Develops lot of joy & laughter.
b). Increases lightness in the body.
c). Develops good concentration, improves knowledge & wisdom.


Perform this mudra maximum 48 minutes, minimum 12 minutes.

10. SAMANA VAYU MUDRA:


Join all the fingers together, by the coordination of the 5 elements, ie.. the pancha bhutas will balance the body system. That’s how its known as samana which means balance.

Benefits:
a). Balances the body system by balancing the 5 elements.
b). Develops good strength in the body.
c). Enhances pituitary glands & improves mind concentration.


Perform this mudra for a maximum 5 or 10 minutes, don’t do longer time as it may result in weakness.



11. SHIV LINGA MUDRA:

Join both hands together and interlock all the fingers leaving the left thumb erect facing skywards 90 degrees, apply gentle pressure over the neck of left thumb with the help of right index finger & right thumb, hold it tight & firmly. See the pulsation inside the palms. This is also known as Angustha mudra or Agni mudra.

Benefits:

a). Cures Asthma, paralysis, & low blood pressure.
b). Increases the heat in the body, controls cold & sinusitis.
c). completely dries the phlegm in the control of asthma.

Persons with abdomen tumor kindly avoid this practice.
Persons who have high blood pressure kindly avoid.
Padmasan / Vajrasan are the best for this mudra.

Practice during early morning hours or cool nights.

Practice minimum 16 to maximum 48 minutes.


12. MRIGI MUDRA (DEER FACE):

Touch the tip of the thumb with the middle portion of ring & middle finger, leave the index and little finger straight. The looks are like a face of a deer, that’s why its known as “mrigi’.

Benefits:

a). It cures seizures, epilepsy, and nervous weakness.
b). Removes tension & head ache due to cold or sinus.
c). Stabilizes the mind and brings happiness to your feelings.
d). To some extent helps to remove dental pain.

Mrigi mudra can be practiced maximum up to 30 minutes those are diseased with epilepsy.